Om man älskar att pyssla vill man ha ett pysselrum eller –hörna hemma. Hur stor yta man kan bereda för sina fritidsintressen beror naturligtvis på bostaden storlek, ens livssituation och mycket annat. Genom att planera smart kan man dock få plats med mycket även på en liten yta.
Det kanske inte finns ett helt rum att ta i anspråk för pysslandet, men det kan ändå gå att hitta en yta i hemmet som går att använda. Bor man i ett hus kan det finnas plats för ett arbetsbord på trappavsatsen. Det kan även gå att göra om en klädkammare till en kombinerad klädkammare och pysselrum.
Bra förvaring är A och O när man ska inreda ett pysselrum. Hyllor och lådor är ett måste. Har man möjlighet att borra i väggarna är väggfasta hyllor att föredra, eftersom de frigör golvyta. Men även lagerhyllor rymmer otroligt mycket. IKEA har system som Ivar och Omar, som man kan kombinera och konfigurera på många olika sätt. Om man framför allt vill ha en billig hylla kan man hitta detta på byggvaruhus, Rusta eller Biltema.
Andra saker som är bra att ha i ett pysselrum är:
- Burkar för förvaring av diverse småsaker. Du kan använda vanliga glasburkar eller konservburkar som du diskar ur, eller gamla kakburkar från en loppis. Om du vill kan du dekorera burkarna på olika sätt: med färg, papper eller washitejp.
- En moodboard av något slag, där man kan fästa inspirerande bilder. Det går att göra en moodboard på många olika sätt. Det enklaste är att bara köpa en stor anslagstavla, och nåla upp bilder som man gillar på den. Man kan också använda en metallskiva med magneter, eller ett armeringsnät. Eller varför inte spänna upp snören och fästa bilderna med klädnypor?
- Ett bra bord är troligen det viktigaste av allt i rummet. Det går dock inte att säga något tvärsäkert om hur ett bra bord är. Svaret på den frågan är att det är dina egna behov som avgör. En sak har dock alla bra pysselbord gemensamt, och det är att de är flexibla. Ett slagbord med uppfällbara skivor kan vara mycket användbart, och detsamma gäller ett höj- och sänkbart skrivbord eller arkitektbord.
- Skydd för golvet om du har trägolv, eller gärna pysslar med något som riskerar att skada golvet. Köp plastmatta på ett byggvaruhus, och be om hjälp med att få den tillskuren i rätt form. Du behöver inte limma fast den, utan den kan ligga löst på golvet. Vik upp den mot väggen om du vill skydda även den nedre delen av väggen.
Glöm inte belysningen!
Tänk också på belysningen. Att pyssla kan vara ansträngande för ögonen, framför allt under den mörka delen av året. Taklampan är för det mesta placerad mitt i rummet, men det är inte säkert att detta är den bästa platsen att placera bordet på. Komplettera taklampan med en golv- eller skrivbordslampa som går att rikta på olika sätt beroende på vad du arbetar med. Det finns också väggmonterade lampor, som går att använda på samma sätt.